تاثیر تغییرات اقلیمی بر بیماری های انسان
27 مرداد 1401 1401-06-07 23:32تاثیر تغییرات اقلیمی بر بیماری های انسان
تاثیر تغییرات اقلیمی بر بیماری های انسان
تغییرات اقلیمی شامل دگرگونی های آب و هوایی است که اثرات طولانی مدتی دارد و از زمان انقلاب صنعتی این فرایند تحت تاثیر فعالیت های انسانی سرعت یافته و باعث پدیده ی گرمایش جهانی شده است. تغییرات اقلیمی باعث ذوب شدن یخچال های طبیعی ، بالا آمدن سطح دریاها ، کاهش کیفیت محصولات کشاورزی ، خشکسالی و … شده است اما تحقیقات جدید نشان می دهد که تغییرات آب و هوایی علاوه بر تاثیر بر محیط زیست ، بر روی ما انسان ها هم تاثیر می گذارد و وضعیت بیماری ها را وخیم تر می کند.
طبق بررسی های انجام شده ، تغییرات آب و هوایی وضعیت بیش از 200 بیماری عفونی و ده ها بیماری غیر واگیر مثل نیش سمی مار را تشدید کرده است همچنین این تغییرات روی نحوه ی مبارزه ی بدن با بیماری ها هم اثرگذار بوده و مشخص شده گرمایش هوا روی انتقال بیماری ها توسط باکتری ها ، ویروس ها ، حیوانات ، قارچ ها و گیاهان تاثیرگذار است.
در مطالعه ای که توسط یک دانشمند داده و همکارانش در دانشگاه هاوایی آمریکا انجام شد بیش از 77000 مقاله ، گزارش و کتاب در مورد بیماری هایی که شرایط آن ها با گرم شدن زمین و تغییرات آب و هوایی بدتر شده مورد مطالعه قرار گرفت که اکثر این گزارشات به سال 2000 به بعد تعلق داشت و در نهایت این تیم توانست 830 نشریه شامل 3213 نمونه پیدا کند.
این محققان کشف کردند که تغییرات آب و هوایی باعث تشدید 58 درصد بیماری های عفونی موجود در لیست “سازمان جهانی بیماری های عفونی و اپیدمیولوژی” می شود همچنین مشخص شد 277 مورد بیماری غیرواگیردار مثل آسم ، نیش حشرات و نیش مارها هم با گرمایش زمین تشدید می شوند. البته این تیم در نهایت توانست 9 بیماری هم پیدا کند که نه تنها بر اثر تغییرات اقلیمی تشدید نشده اند بلکه کمتر هم شده اند !
به گفته ی این گروه از دانشمندان بیش تر مطالعات انجام شده در این زمینه مربوط به بیماری های واگیردار بوده زیرا مردم به طور طبیعی از این بیماری ها به دلیل انتقال پذیری آن ها بیش تر می ترسند در حالی که بررسی ها نشان می دهد تاثیرات تغییرات اقلیمی روی بیماری های غیرواگیردار و آلرژی های گیاهی و قارچی بیش تر است و در حالی که این بیماری ها می توانند صدمه ی زیادی به بدن وارد کنند و خطرناک باشند ، توجه چندانی به آن ها نمی شود.
این تیم همچنین توانست 1006 روش برای ایجاد بیماری توسط تغییرات اقلیمی شناسایی کند به طور مثال افزایش دمای زمین به شیوع و گسترش تب دانگ ، مالاریا و … کمک کرده است. امواج گرمایی باعث شده فعالیت افراد بیش تری مرتبط به آب باشد که همین موضوع منجر به افزایش بیماری هایی شده که از طریق آب منتقل می شوند و یا طوفان ها و بالا آمدن سطح آب ها به دلیل بارندگی زیاد و آب شدن یخچال های طبیعی در شیوع تب لاسا ، وبا و تب تیفوئید دخیل بوده است.
تغییرات آب و هوایی همچنین باعث تشدید شرایط بسیاری از بیماری ها و افزایش انتقال پذیری آن ها شده است به عنوان مثال با افزایش دمای هوا پشه های حامل ویروس نسل غربی هم افزایش پیدا کرده اند همچنین گرمایش جهانی توانایی افراد در مقابله با عفونت ها را از طریق عواملی مثل استرس ، کاهش ایمنی بدن و سوء تغذیه ضعیف می کند.
البته نباید فراموش کنیم که اثرات تغییرات اقلیمی بر بیماری ها حتی گسترده تر از چیزی است که مطالعات نشان می دهد زیرا پیامد های تغییرات آب و هوایی مثل وقوع سیل می تواند بر دسترسی به مراقبت های پزشکی و امنیت غذایی تاثیر بگذارد که خود می تواند سبب بروز بیماری شود.
تغییرات اقلیمی در همه ی سطوح سلامت جهانی تاثیرگذار است.
کالین کارلسون