تاثیر سدیم و پتاسیم بر اختلالات شناختی

تاثیر سدیم و پتاسیم بر بدن
اخبار علمی

تاثیر سدیم و پتاسیم بر اختلالات شناختی

سدیم و پتاسیم مواد معدنی ای هستند که بدن در سطوح خاصی به آن ها نیاز دارد و مطالعات جدید نشان می دهد که مصرف سطوح بالا از سدیم در رژیم غذایی رابطه ی مستقیم با اختلالات شناختی و مصرف بالای پتاسیم با اختلالات شناختی رابطه ی عکس دارد. در نتیجه کاهش مصرف سدیم و افزایش مصرف پتاسیم می تواند به افزایش سلامت مغز کمک کند.

رژیم غذایی یک جنبه ی کلیدی در سلامت عمومی بدن است و با اینکه بدن ما قادر به تولید منابع معدنی است اما مواد معدنی و مغذی حیاتی از طریق منابع غذایی تامین می شوند و به همین دلیل انتخاب های غذایی بر سلامت ما مخصوصا سلامت مغز تاثیر بسزایی دارد.

نتایج مطالعه ی انجام شده نشان داد که چگونه مصرف سدیم و پتاسم بر خطر مبتلا شدن به اختلالات شناختی تاثیر می گذارد.

اهمیت سدیم و پتاسم در بدن

سدیم و پتاسیم هردو از منابع معدنی ضروری بدن هستند که می توانند روی سلامت قلب و عروق تاثیر بگذارند و مقدار آن ها در بدن باید در سطح خاصی حفظ شود.

به طور معمول مصرف بیش از حد سدیم باعث افزایش فشار خون می شود که می تواند در آینده منجر به بیماری های قلبی شود.

یک متخصص تغذیه در مورد اهمیت سدیم و پتاسیم می گوید : ” سدیم و پتاسیم مواد معدنی حیاتی برای بدن هستند که به عنوان حامل بارهای الکتریکی در سراسر سلول عمل می کنند. جریان عصبی ایجاد شده توسط آن ها در تحریک عصب ، انقباض عضلانی و … ضروری ، و کمبود آن ها منجر به احساس خستگی و درد عضلانی می شود. همچنین تحقیقات نشان داده که کمبود پتاسیم می تواند علائمی مثل علائم فشار خون بالا را از خود نشان دهد.”

تاثیر سدیم بالا و پتاسیم پایین بر اختلالات شناختی

در مطالعه ی انجام شده در چین محققان رژیم غذایی 4000 نفر که همگی بالای 50 سال سن داشتند را به مدت 3 روز مورد مطالعه و بررسی قرار دادند و سپس وضعیت شناختی آن ها را مورد آزمایش قرار داده و از شرکت کنندگان سوالاتی که حافظه ی آن ها را به چالش می کشید پرسیدنند.

پس از انجام این مطالعه ی گروهی و تحلیل داده های به دست آمده مشخص شد مصرف بالای پتاسیم ثاثیر مثبت و مصرف بالای سدیم تاثیر منفی در به وجود آمدن اختلالات شناختی در افراد دارد و در شرکت کنندگان با مصرف زیاد سدیم در رژیم غذایی خود نشانه هایی از زوال عقل مشاهده شد.

البته این مطالعه محدودیت ها و مشکلات متعددی داشت که می توانستند روی نتیجه ی آزمایش تاثیرگذار باشند.

به طور مثال در این آزمایش فقط داده های 3 روز متوالی جمع آوری شد که نمی توانست عادات غذایی شرکت کنندگان در طولانی مدت را منعکس کند. علاوه بر این محققان نمی توانستند میزان سدیم مصرف شده از همه ی منابع یا غذاهای رستورانی مصرف شده توسط شرکت کنندگان را ارزیابی کنند. همچنین در این تحقیق تاثیر مواد مغذی دیگر بر عملکر شناختی مورد بررسی قرار نگرفت و فقط بر تاثیر سدیم و پتاسیم تمرکز شده بود.

در نهایت این آزمایش فقط در یک جمعیت مشخص انجام شد و شاید نتوان نتیجه ی آن را به همه ی جمعیت ها نسبت داد و همه ی این مسائل نیاز به انجام مجدد آزمایش های کنترل شده با جمعیتی تصادفی و دقت بالاتر را نشان می دهد.

نکاتی برای کاهش سدیم و افزایش پتاسیم در رژیم غذایی

با توجه به اینکه این مطالعات نشان می دهد که افزایش مصرف پتاسیم با اختلالات شناختی رابطه ی عکس دارد و کم کردن سدیم و زیاد کردن پتاسیم در رژیم غذایی می تواند به عملکرد شناختی افراد کمک کند ، محققان توصیه می کنند در رژیم غذایی خود از منابع غذایی غنی از پتاسیم مثل موز ، آووکادو ، میوه های خشک ، سیب زمنی و … استفاده کنیم.

در آخر نکته ای که باید در رژیم غذایی خود رعایت کنیم این است که با توجه به اینکه سدیم و پتاسیم هردو برای بدن حیاتی هستند نباید مصرف سدیم خود را قطع کنیم و سعی کنیم سطح هردو را در حد متعادلی نگه داریم و به کیفیت مواد غذایی ای که مصرف می کنیم توجه بیش تری داشته باشیم.

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *