مزایا و معایب محصولات تراریخته
27 مرداد 1401 1401-05-27 19:45مزایا و معایب محصولات تراریخته
مزایا و معایب محصولات تراریخته
تعریف محصول تراریخته
به زبان ساده ، محصول تراریخته یعنی دستکاری ژنتیکی محصولات یا جانوران . یعنی یک یا چند ژن را به یک محصول یا جانور اضافه کنیم یا از آن کم کنیم تا ویژگی های آن را تغییر دهیم. این ژن ها می توانند از هر موجود زنده ، گیاه یا موجودی از جمله انسان نشأت گرفته و به ساختار ژنتیکی هر موجود زنده دیگروارد شوند.
GMO مخفف “ارگانیسم اصلاح شده ژنتیکی” است.
غذاهایGMo که در حال حاضر برای مصرف انسان تأیید شده است شامل ذرت ، برنج ، سویا ، گندم ، یونجه ، کتان ، جو ، ذرت ، سیب ، پاپایا ، سیب زمینی ، نخود فرنگی ، گوجه فرنگی ، فلفل دلمه ای ، آجیل برزیلی ، بادام زمینی ، موز ، آناناس ، کدو سبز ، کاساوا ، روغن کانولا ، گوشت گاو ، گوشت خوک و شیر گاو. حتی یک گاو اصلاح شده ژنتیکی تولید شده است که شیر مادر انسان را تولید می کند.
مزایا و فرصت های محصولات تراریخته
- تامین غذا و جلوگیری از فقر غذایی
می توان ویتامین ها و مواد معدنی متعددی را در محصولات خود ایجاد کرد و به مردم این امکان را داد که با غذاهای کمتر و هزینه کمتر به آنچه نیاز دارند برسند.
. افزایش عملکرد محصولات زراعی و کاهش تهاجم تبدیل جنگل ها به مزارع کم بازده
- کشت بذر مقاوم به علف کش؛
صرفه جویی در هزینه می شود،کشاورزان می توانند از مزرعه های زراعی موجود خود پول بیشتری بدست آورند
- کاهش مصرف سموم حشره کش برای دفع آفات و به تبع آن کاهش مسمومیت ناشی از سموم، بهبود کیفیت آب شرب و جلوگیری از آلودگی رودخانه ها به سبب کشت بذر مقاوم به بعضی آفت ها و ویروس ها؛
- افزایش زمان انبارداری محصولات تراریخته
می توان طوری مهندسی کرد که پس از برداشت بیشتر دوام بیاورند و این امر باعث افزایش عمر توزیع محصول غذایی می شود.
- محصولات اصلی را از انقراض نجات میدهد.
عدم وجود تنوع ژنتیکی محصول را در معرض خطر قرار می دهد.
- محصولات تراریخته از آب کمتری استفاده می کنند.
- غذاهای تراریخته از استانداردهای مشابه غذاهای سنتی برخوردار است.
برای فروش محصولات غذاییGMO در ایالات متحده ، آنها باید از استانداردهای کیفیت و ایمنی مشابه سایر محصولات غذایی برخوردار باشند.
معایب محصولات تراریخته
بسیاری از محصولات تراریخته نسبت به رانداپ (گلیفوزات) نوعی علف کش، مقاوم هستند و کشاورز محصول تراریخته می تواند بدون محدودیت و آسیب اقتصادی از این علف کش استفاده کند. در حالی که کشاورز محصولات ارگانیک هنگام رویش محصولات نمی تواند از علف کش استفاده کند. پس کاشت محصولات تراریخته باعث استفاده بیشتر این سم می شود که اثرات سو آن بر سلامت انسان و محیط زیست شناخته شده است
اکثر غذاهای اصلی دارای برخی از تغییرات ژنتیکی هستند.
ممکن است خطر آلرژی یا عدم تحمل غذایی افزایش یابد.
محصولات تراریخته می توانند مزارع دیگر را آلوده کنند.
در فضای مزارع، باد و حشرات می توانند دانه و گرده را از گیاهان دستکاری شده به دیگر مناطق جابه جا کنند و آنها را آلوده کنند.
تراریخته ها علف های هرز مقاوم ایجاد می کنند.
با افزایش مقاومت محصولات در برابر علف های هرز ، علف های هرز قوی تر و مقاوم تر در برابر مواد شیمیایی در آن اعمال می شود.
GMO ها حشرات مقاوم و قوی تری ایجاد می کنند.
غذاهایGMO به ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی کمک میکند.
تاثیر مخرب غذای تراریخته بر سلامت انسان
اثرات سلامتی در افرادی که از غذاهایGMO تغذیه می کنند مشاهده می شود:
- واکنش های آلرژیک و مشکلات پوستی
- مقاومت آنتی بیوتیکی
- مشکلات عصبی
- سردرد
- سرکوب سیستم ایمنی بدن
- افزایش بیماری های مزمن ، مانند سندرم روده تحریک پذیر

نتیجه و راهکار
محصولات تراریخته با وجود پتانسیل بالا برای اصلاح بذر و ایجاد تغییرات دلخواه در آن دارای مضررات بسیار خطرناک و جبران ناپذیری مثل اختلال در چرخه محیط زیست و ایجاد بیماری هایی جدید و سرطان هستند، که علت کاهش و یا قطع مصرف آن در بسیاری از کشورها شده است.
بنابراین پیشنهاد می شود به جای استفاده از بذر محصولات تراریخته به دنبال فناوری هایی جهت کاهش مصرف آب در کشاورزی بوده و همچنین محصولات تراریخته ارائه شده در بازار با نصب برچسب قابل شناسایی باشند.