Transgenic Plants(گیاهان تراریخته)
15 شهریور 1401 1401-06-16 11:07Transgenic Plants(گیاهان تراریخته)
Transgenic Plants(گیاهان تراریخته)
به گیاهانی گفته می شود که یک یا چند ژن محدود را از گونه های دیگری به جز خزانه ژنتیکی آن را گیاه از طریق روش های مدرن ژنتیک مولکولی و مهندسی ژنتیک دریافت کرده باشد.
هدف از این کار،بهبود مقاومت گیاه نسبت به برخی از آفات یا بیماری های گیاهی،کم آبی،بهبود کیفیت محصول ،افزایش تولید و عملکرد گیاه در کشاورزی و کاهش مصرف انواع سموم وکودهای شیمیایی است.
تغییرات ژنتیکی در محصولات کشاورزی با دو هدف انجام می شود:
1)مقاوم کردن گیاه در برابر آفت های مختلف:
مزرعه را سم پاشی می کنند برای از بین بردن علف های هرز ولی گاهی خود گیاه هم نسبت به آن سم مقاوم نیست و گیاه هم به همراه آفت از بین می رود.به همین دلیل تغییراتی در گیاه به وجود می آورند تا دیگر به آن نوع خاص آفت آسیب پذیر نباشد.
2)مقاوم کردن گیاه به نوعی آفت:
در صورتی که گیاه نوعی آفت مشخصی داشته باشد با تغییرات اندک ژنتیکی نوعی سم مختص آن آفت را در گیاه تولید می شود تا دیگر به آن نوع آفت آسیب پذیر نباشد.
روش تولید محصولات تراریخته:
-جداسازی توالی های کوچک DNA که به آن کلون سازی ژن گفته می شود.
-قرار دادن توالی های اگزوژن DNA در بافت های گیاهی(تغییر شکل)
-انتخاب سلول ها یا بافت های اصلاح شده و بازسازی آن ها در گیاهان بالغ که قادر به تکثیر بیشتر این بافتها است
مضرات محصولات تراریخته:
بعضی معتقدند که محصولات غیر تراریخته سطح بالاتر آنتی اکسیدان ها،مواد مغذی بالاتر ،انرژی بیشتر و پروتئین سالم تر نسبت به محصولات تراریخته دارند.که این محصولات دارای مضراتی چون:
نامناسب برای محیط زیست:بقایای این جانداران برای محیط زیست نا مناسب است و تا مدت ها به صورت مخفی در طبیعت باقی می مانند.
کاهش تنوع زیستی:تغیرات ژنتیکی باعث آسیب به برخی ارگانیسم ها(مانند آفت ها و حشرات)در اکوسیستم می شود و از تنوع زیستی آنها می کاهد.
واکنش آلرژیک:دستکاری ژنتیکی باعث ایجاد پروتئین هایی در گیاه می شود که ممکن است برای بدن انسان به عنوان عامل بیگانه شناسایی شده و منجر به ایجاد واکنش های آلرژیک شود.
نامناسب از جهت تغذیه برای انسان:این محصولات باعث ایجاد بیماری های جدید در انسان می شودو در بسیاری از گونه های حیوانات مانند موش ها و پروانه ها باعث مرگ می شود.
کاهش کارآیی آنتی بیوتیک ها:به دلیل تغییرات ژنتیکی این محصولات به باکتری ها و ویروس ها مقاوم می شوند،و خاصیت آنتی بیوتیکی خود را در بدن اعمال می کنند و از کارآیی آنتی بیوتیک های دارویی می کاهند.
سلاح بیولوژیکی:بسیاری از کشورها از این محصولات به عنوان سلاح بیولوژیکی بر علیه دشمنان خود استفاده می کنند.